Het laatste nieuws

Hoe zorg je dat een gigantisch evenement veilig en zonder grote problemen verloopt? Bij de Tilburgse Kermis kunnen ze hier over meepraten. Jaarlijks trekt de grootste kermis van de Benelux meer dan een miljoen bezoekers! Wij werden uitgenodigd om een kijkje te nemen in het commandocentrum. Tilburgse Kermis, here we come!

Evenementenstad van het jaar

Dat het een grote uitdaging is om de veiligheid te waarborgen bij dit evenement, zien we direct bij aankomst in Tilburg. De hele stad staat in het teken van de kermis. Dat is natuurlijk ontzettend gezellig, maar zorgt ook voor een enorme druk op de schouders van hulpdiensten en beveiligers. Denk maar aan de verkeersveiligheid, afzettingen en doorgangen voor hulpdiensten, maar ook crowdmanagement. Gelukkig weten ze in Tilburg heel goed hoe ze hier mee om moeten gaan. Ze zijn niet voor niets verkozen tot evenementenstad van 2024!

Tilburg is een bruisende evenementenstad, waar een enorm gevarieerd aanbod aan evenementen plaatsvindt. De stad faciliteert de creativiteit en ondernemerskracht, waarbij ze risico’s durven te nemen. Dit resulteert in de meest fantastische evenementen, groot en klein. Vertelt Maarten van Asten, wethouder evenementen trots.

Hij vangt ons samen met veiligheidscoördinator Bas Lach de Bère en projectleider & kermisbaas Jet van Baast op in deze levendige stad. Zij vertellen ons alles wat er komt kijken bij de organisatie van de Tilburgse kermis.

Organisatie Tilburgse Kermis

Met meer dan 230 attracties en een 4,5km lange strip is de Tilburgse Kermis een van de grootsten ter wereld. De organisatie van dit evenement kun je dan ook een hele operatie noemen. Jet van Baast is al 28 jaar de projectleider van de Tilburgse Kermis en heeft de geuzennaam kermisbaas! In haar functie regelt ze eigenlijk alles wat met de kermis te maken heeft, van facilitaire zaken tot evaluaties en verpachting.

Ook bij de Tilburgse kermis is creativiteit en vernieuwing nog altijd een belangrijke pijler. Nieuwe ideeën over de locatie, invulling en duurzaamheid passeren geregeld de revue. Zo wordt er 30.000-35.000 liter urine opgevangen tijdens dit 10-daagse evenement en omgezet in gas, fosfaat en stikstof. Hiermee draagt de Tilbugse Kermis bij aan de groengas voorziening voor de inwoners van Tilburg.

Het commandocentrum

Vanwege de massale stroom aan bezoekers hebben ze in Tilburg een volledig commandocentrum ingericht om alles in de gaten te houden. De politie, brandweer, GHOR en partners werken hier samen om de veiligheid te bewaken. Ongeveer vijftig mannen en vrouwen waaronder veiligheidscoördinator Bas, houden continu de bezoekersstromen in de gaten met de slimme technologie van Festivak deelnemers Flash Connectivity Group en CrowdScan.

Over de gehele kermis pikken sensoren en camera’s data op die wordt doorgestuurd naar het commandocentrum. Op grote schermen kunnen de veiligheidsexperts dan live meekijken. Zo worden onder andere de live drukte, incidentmeldingen, weersinformatie en informatie over verkeer en parkeergarages doorgegeven. Op de dagen van de Tilburgse Kermis ligt de criminaliteit in de stad zelfs een stuk lager dan op een reguliere zaterdag dankzij deze manier van preventief werken. 

Dat is niet alleen fijn voor de medewerkers in het commandocentrum, het is ook een back-up voor de medewerkers in het veld. Zij hebben een extra set ogen. Er is dan ook een kort lijntje met bijvoorbeeld de boa’s die op de kermis patrouilleren. Het is een unieke samenwerking waarbij incidenten kunnen worden voorkomen.

Lezing Festivak

Tijdens Festivak staat Bas samen met Jet in ons lezingenprogramma. Samen vertellen ze hier over de organisatie van de Tilburgse Kermis. Natuurlijk is de veiligheidswaarborging vanuit het commandocentrum een belangrijk onderwerp, maar ook duurzaamheid, creativiteit en inclusiviteit komen aan de orde. Dit wil je niet missen! Gratis kaarten zijn vanaf 1 september hier verkrijgbaar.

Vakbeurs voor de totale evenementenbranche – Festivak 2024